Ga naar hoofdinhoud
Rabatdelen verwerken? 10 Tips

Rabatdelen verwerken? 10 Tips

Gaat u rabatdelen monteren of afwerken? Houdt dan rekening met de volgende 10 tips en adviezen.

1. Het juiste vochtpercentage

Maximum vochtpercentage van 18-20% als het hout voldoet aan klasse 1 of 2. Dit geldt ook voor duurzaamheidsklasse 3, waarbij het hout rondom wordt afgewerkt met een verfsysteem (inclusief de kopse kanten.

2. Verticale beluchting

Houdt een ventilatieruimte van tenminste 20 mm t.o.v. achterliggende constructie aan. Daarmee zorgt u voor een verticale beluchting. Werk de kopse kanten van de geveldelen af met verf of beits, dat vermindert de kans op scheurvorming en inwatering in de rabatdelen.

3. Horizontaal plaatsen? Gebruik halfhout rabat 

Gebruik halfhout rabat voor horizontaal te plaatsen delen. Voor horizontaal te plaatsen delen kan als model ook Zweeds rabat (met sponning) of bevelsiding (zonder sponning) worden gebruikt.

4. Voldoende ruimte tussen de delen aanhouden

Zorg i.v.m. met uitzetten en krimpen van het hout in de breedte een ruimte van 3% van de netto breedtemaat. I.v.m. het onderhoud en de werking van het rabathout moet deze ruimte aan de kopse kant minimaal 10 millimeter bedragen.

5. De juiste afstand voor nagels en schroeven

Hanteer een hart-op-hart afstand van maximaal 60cm tussen schroeven of nagels. Gebruik 1 nagel of schroef per oplegpunt op minimaal 20 mm afstand van de kopse kant. Is het rabat reeds afgewerkt met verf? Zorg er dan voor dat de kop van de nagel of de schroef op het oppervlak blijft liggen en dus niet ingedreven wordt. Daarmee voorkomt u beschadiging van de verflaag en indringen van vocht.

6. Maximaal netto 132mm aanhouden voor halfhouts rabat

Een breedte van 132 millimeter is aangeraden als maximale breedte. Past u bevelsiding toe? De overlap minimaal 25 millimeter bedragen. Bij potdekselwerk is een breedte van 170mm mogelijk. Bijvoorbeeld bij gebruik van Western Red Cedar of Redwood potdekseldelen.

7. RVS nagels of schroeven gebruiken en de juiste lengte aanhouden!

Gebruik nagels of schroeven van roestvrij staal zodat deze niet door vocht kunnen worden aangetast (voorkom corrosievorming). Gebruik nagels met een hechtlengte van tenminste 2 ½ keer de dikte van het hout. Gebruikt u schroeven? Houdt dan tenminste 2 keer de dikte van het hout aan. Maakt voor bevestiging nooit gebruik van nieten.

8. Tenminste 30cm afstand vanaf het maaiveld aanhouden

Zorg voor voldoende afstand met het maaiveld. Zorg ervoor dat de rabatdelen tenminste 300 millimeter boven het maaiveld blijven.

9. Afwerken in lichte kleur

Gaat u de rabatdelen afwerken met verf of beits? Gebruik dan bij voorkeur lichte kleuren. Rabat dat is afgewerkt in een donkere kleur kan als gevolg van zonnestraling opwarmen tot wel 80°C. Het gevolg is dat het hout gaat werken en de verflaag beschadigd.

10. Regelmatig onderhoud toepassen

Het spreekt eigenlijk voor zich, maar regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van uw rabat. Zorg bij afwerking met verf of lak dat dit periodiek wordt uitgevoerd. Ook bij gebruik van beits (licht impregnerend, niet filmvormende afwerking). Het afwerken van de delen met blanke lak wordt over het algemeen niet aangeraden (met uitzondering van lak die is voorzien van pigment).

Rabatdelen bestellen

Heeft u rabatdelen nodig? Bestel ze meteen via onderstaande link.

Rabat en bevelsiding

Houtsoorten

Rabat heeft een stijlvolle en moderne uitstraling. Halfhouts rabat is er in veel houtsoorten:

 1. Western red cedar
 2. Meranti
 3. Louro Gamela
 4. Vuren, 
 5. Vuren verduurzaamd 
 6. Platowood Frake (Channelsiding)

Western Red Cedar is een naaldhoutsoort. WRC rabatdelen staan bekend om de grote kleurenvariaties die kunnen voorkomen. Deze houtsoort is zeer duurzaam en kan onbehandeld worden toegepast (zonder te schilderen). ⁠Meranti rabat is duurzaam en geschikt voor vele toepassingen. Het wordt vaak in kleur afgelakt. ⁠Loura Gamela rabat is uitermate geschikt voor gevelbekleding en blank aftimmerwerk. ⁠Kenmerkend voor Vuren rabatdelen is dat het goedkoop is, goed te schroeven, spijkeren en te bewerken. De kleur van Vuren rabat is lichtgeel. Vuren verduurzaamd is groen van kleur een gaat langer mee dan onbehandeld vuren. ⁠Platowoord Channelsiding is gemaakt van Fraké, een snelgroeiende loofhoutsoort, afkomstig uit verantwoord beheerde FSC®-bossen in West-Afrika. Platowood Fraké heeft een strakke, stijlvolle en moderne uitstraling.

Merbau rabat hebben wij niet in ons assortiment. Is merbau geschikt voor rabat? Het nadeel aan merbau is dat deze houtsoort vlekken of strepen op het onderliggende metselwerk kan achterlaten. Hierom raden wij merbau niet aan om te gebruiken als rabatdelen.

Gaat u werken met rabatdelen en wilt u dat deze lang mee gaan? Lees dan onze 10 tips voor een langere levensduur van rabatdelen. Gaat u bijvoorbeeld een gevel bekleden? Dan is het belangrijk dat u rabat en bevelsiding genoeg geeft ruimte geeft voor enige werking. Onderaan het artikel leest u 10 tips.

Tips voor het verwerken van rabatdelen

Waar kun je rabatdelen voor gebruiken? Rabat is bijvoorbeeld geschikt als houten gevelbekleding. Een rabatdeel kan horizontaal en verticaal worden toegepast als buitenbetimmering:

 • Gevelbekleding.
 • Schuttingen
 • Tuinwanden
 • Tuinhuisjes
 • Dierenverblijven (konijnenhok, kippenhok etc.)