Ga naar hoofdinhoud
Gipsplaten

Gipsplaten

Wand of plafond netjes afwerken? Gipsplaten worden veel gebruikt! Diktes 9,5mm of 12,5mm De kanten zijn voorzien van ronde kant (rk) of facet kant (fk) of afgeschuinde kant (ak). Bekijk ook Plafondplaten | Wandplaten | Vochtbestendige gipsplaten | Stucplaten

Gipsplaten

Gaat u wanden of plafonds afwerken? Gipsplaten worden hier vaak voor gebruikt. Met een gipsplaat maakt u een mooi gladde wand! De platen zijn goedkoop en eenvoudig te verwerken. Lees verder voor meer informatie en koop de plaat die past bij jouw klus. Schroeven en afwerkproducten zoals nadenband, vulmiddel en MP75 kun je ook bij ons kopen.

Lees meer over:

Soorten

Randafwerkingen

Verschil gips- en gipsvezelplaten

gipsplaten

Voordelen gipsplaten (en de nadelen)

  • Eenvoudige verwerking: Gipskartonplaten zijn eenvoudig op maat te snijden. 
  • Lage prijs.
  • Glad oppervlak.
  • Ideaal voor plafonds en niet dragende scheidingswanden.

Nadeel van een gipsplaat is dat deze kwetsbaar zijn. De platen moeten voorzichtig worden vervoerd om beschadiging te voorkomen. Dit is trouwens meteen een reden waarom het laten bezorgen een goede keuze is! Gipskarton heeft ook een sterk zuigende werking. Deze is op te heffen door de platen voor het schilderen of behangen te behandelen met een voorstijkmiddel. 

Waar is een gipsplaat van gemaakt?

Gips wordt veel toegepast in de bouw. Een gipsplaat heeft een kern van gips en is aan beide zijden voorzien van karton. De afwerking met karton zorgt ervoor stabiliteit van de plaat. De platen zijn voorzien van verschillende randafwerkingen. Een andere naam is gipskartonplaat, of gyproc platen.

Ons gamma gipsplaten is breed! Kies uit 7 soorten. Voor elke toepassing is er de juiste plaat.

  1. Plafondplaten Voor het netjes afwerken van je plafond. Voorzien van ronde kanten of facetkant. Ook verkrijgbaar als extra lange plaat met een lengte van maar liefst 420cm!
  2. Wandplaten Voor het maken van scheidingswanden, voorzetwanden en andere niet dragende binnenmuren. Voorzien van afgeschuinde kanten (AK) aan 2-zijden of 4-zijdig ak. Verkrijgbaar in 60cm of extra brede gipsplaten van 120cm voor sneller werken.
  3. Vochtbestendige platen Voor vochtige en natte ruimtes. Douche, badkamer en dergelijke, bijvoorbeeld als ondergrond voor tegels. Vochtbestendig gips is voorzien van schuine kanten. 
  4. Stucplaten Smalle gipsplaten voorzien van speciaal karton voor optimale hechting van stucwerk. Deze platen zijn voorzien van ronde kanten en geschikt om direct op te stucen.  2 meter lang en verkrijgbaar in breedte 40cm of 60cm.
  5. Brandwerende gipsplaat Is brandwerendheid en hittebestendigheid voor u van belang? Pregyfeu A1 brandwerend gips is voorzien van speciaal onbrandbaar glasvlies. Dikte 12,5mm en afmeting 250x120cm.
  6. Stootvast gips Zoekt u extra sterke platen? LaDura Premium is een stootvaste gipsplaat die zwaarder kan worden belast. Deze extra sterke platen worden bijvoorbeeld gebruikt in scholen en ziekenhuizen. Deze platen zijn ook vochtwerend en brandveilig (Euroklasse A2).
  7. Buigbaar gips Voor ronde of halfronde toepassingen zijn er buigbare platen te koop. Deze 6,5mm dunne platen kunnen worden gebogen. Ideaal voor creatieve toepassingen.

Gipsplaat randafwerkingen

Het aanbod in gips is groot als het gaat om randafwerkingen. Welke gips randafwerkingen zijn er, en welke gips randafwerking kun je het beste gebruiken?

  • Ronde kant / RK Ronde kanten voor afwerking van naden die zichtbaar blijven. Vaak gebruikt bij het maken van plafonds.
  • Facet kant / FK Schuine kant in facet vorm. Decoratieve afwerking voor naden die zichtbaar blijven. Toepassing: plafond en wandbekleding.
  • Afgeschuinde kant / AK Afgeschuinde kant, schuiner dan bij facetplaten het geval is. Deze schuine kant is  geschikt voor het aanbrengen van een nadenband en gipsvuller. 2-zijdig of 4-zijdig AK beschikbaar. Toepassing: het maken van wanden.

Gipsplaten

Verschil tussen gipsplaat en gipsvezelplaat

In plaats van een gipsplaat kun je soms ook een gipsvezelplaat gebruiken. Wat is het verschil? Gipsvezelplaten hebben een veel harder oppervlak dan de meeste gipsplaten. Hierdoor zijn de platen stootvaster en sterker.  Een gipsvezelplaat wordt onder hoge druk geperst uit een mengsel van gips- en papiervezels. Een gipsvezelplaat is wel zwaarder en minder gemakkelijk te verwerken tijdens het monteren dan een gipsplaat.

Advies over gipsplaten

Heeft u naar aanleiding van deze pagina nog vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op.