Kozijnen maken kun je zelf. Hoe maak je een kozijn voor een raam of een deur? Lees tips en adviezen en bekijk de video over contramallen, scharnieren aanbrengen en het afhangen van een deur in een deurkozijn. Wilt u meer weten over een specifiek onderwerp? Klik dan op de onderstaande links over kozijnen.
Lees meer over: Houten deurkozijnen - Stalen deurkozijnen
Een kozijn wordt gemaakt van kozijnhout dat is voorzien van het juiste profiel, ook wel kozijnprofielen genoemd. Een eenvoudig kozijn is opgebouwd uit twee stijlen (links en rechts), een bovendorpel en een onderdorpel. Wil je een dorpel in het kozijn maken, bijvoorbeeld voor een raam boven een deur (bovenlicht)? Gebruik dan een tussendorpel. Een andere naam voor tussendorpel is kalf of tussenkalf. Meestal worden kozijnen gemaakt van hardhout zoals meranti of merbau. Wil je direct kozijnprofielen kopen om een kozijn te maken? Maak dan hieronder je keuze. Lees anders verder voor meer informatie over kozijnen maken.
Zoals in de inleiding als gezegd is een kozijnprofiel voorzien van sponningen. Waar dienen de sponningen voor? Iedere sponning heeft een eigen functie. Bij Kozijnprofiel A of AA is de sponning aan de achterzijde bestemd voor de spouwlat. Wat is een spouwlat en waar dient deze voor? Een spouwlat is een houten lat in een spouw waaraan het kozijn wordt bevestigd. Deze kozijnprofielen zijn tevens voorzien van een scharniersponning. De scharniersponning wordt aangebracht zodat er voldoende ruimte is voor de 'knoop' van het scharnier.
Kozijnprofiel B of BB is een tussenstijl. De tussenstijl wordt bijvoorbeeld aangebracht tussen een draairaam en een vast raam.
Kozijnprofiel C of CC is een onderdorpel. Ook deze is voorzien van een groef aan de onderzijde. Deze groef wordt gebruikt om raamdorpelstenen aan te brengen onder het kozijn. De onderste sponning van dit profiel loopt schuin af, anders blijft het water er op staan. Ook de raamdorpelsteen loopt schuin af om water af te voeren. Raamdorpelstenen zijn tevens een mooie afwerking van kozijnen.
Kozijnprofiel DD is een tussendorpel ofwel tussenkalf. Dit profiel is voorzien van een waterhol. Een waterhol voorkomt dat water langs de bovenkant van het raam naar binnen loopt.
In de getoonde afbeelding vindt u een indicatie van van kozijnprofiel A B C en D. Er wordt ook wel gesproken van ABC-profielen of kozijnhout.
Ramen maak je met geprofileerd raamhout. In een raamprofiel is een sponning aangebracht voor enkel of voor dubbel glas. Voor enkelglas gebruikt u 40x67mm en 40x90mm. Voor dubbelglas gebruikt u 55x67mm als stijl of bovendorpel. Voor de onderorpel past u het raamprofiel 55x80mm toe.
Ramen maken kun je zelf doen met de hierboven getoonde raamprofielen. Meer zien? Bekijk de videos over ramen maken:
Kozijnen en ramen worden verlijmd met constructie bruislijm. Deze lijm is zeer sterk en geschikt voor vele verbindingen.
De randen van kozijnen worden afgewerkt met koplatten. Een koplat is een houten lat waarmee de kieren tussen een kozijn en de wand worden afgewerkt. Veel voorkomende modellen zijn model B of E. Model B is een rechte koplat. Model E is een schuine koplat.
Ramen werkt u af met glaslatten en beglazingskit (bijvoorbeeld Windowseal plus wit).