Ga naar hoofdinhoud
Brandwerende deuren: wat zegt brandwerendheid?

Brandwerende deuren: wat zegt brandwerendheid?

Brandwerende deuren: wat zegt brandwerendheid?

Wat zegt brandwerendheid bij deuren? We spreken vaak over een aantal minuten: bijvoorbeeld 30 minuten of 60 minuten. Maar, betekent dit ook dat de brand daadwerkelijk een half uur of een uur wordt tegengehouden? Dat is afhankelijk van meer factoren! Wat is belangrijk voor brandwerendheid?

  • Materialen die snel reageren tijdens de eerste 10 minuten van de brand. Bijvoorbeeld bij verhitting opschuimend materiaal.
  • Materialen die zorgen voor een lang uithoudingsvermogen. Bijvoorbeeld de vulling van de deur.
  • De totale constructie moet voldoende brandwerend zijn. Bijvoorbeeld de deur, het kozijn, de wand èn het plafond.

De brandwerendheid zegt dus iets over de deur en is zeker belangrijk! Om brand tijdelijk tegen te kunnen houden zijn er dus wel meer zaken om rekening mee te houden. Ook het gebruik van brandwerende platen zoals Brandwerende gipsplaten, Promatect H of Fermacell gipsvezelplaat kunnen de brandveiligheid vergroten. Zoekt u brandwerende deuren? Deze zijn uit voorraad leverbaar in 30 of 60 minuten:

Binnendeuren: het bepalen van de brandwerendheid

Hoe wordt de brandwerendheid bij deuren bepaald? Dit wordt door middel van brandtests vastgesteld. Tijdens een zogenaamde brandproef wordt gekeken naar vlamdichtheid en andere factoren. Op basis van de test wordt de brandwerendheid bepaald. Welke criteria voor brandwerendheid zijn er als het gaat om deuren? In Nederland zijn er 2 namelijk: vlamdichtheid en warmtestraling. Warmtestraling is hierbij minder relevant? Waarom is dat? Er is gebleken dat de warmtestraling bij deuren nooit boven de toegestane grens komt. Dit geldt ook voor deuren met grote glasopeningen

Wat is vlamdichtheid?

Bij het bepalen van de vlamdichtheid wordt gekeken of er vlammen door de constructie komen of niet. Zodra de vlammen gedurende 10 seconden ononderbroken zichtbaar zijn aan de andere zijde van de deur wordt de opstelling niet langer vlamdicht genoemd. Dit wordt ook wel E-criterium of integriteit genoemd. Er kan sprake zijn van zogenaamde lekvlammen. Zodra de niet verhitte zijde korter dan 10 seconden brand en daarna dooft spreekt men nog steeds van een vlamdicht oppervlak.

Een brandproef

Gedurende de brandtest kunnen we lekvlammen ontstaan door verschillende factoren:

  • Opschuimende materialen zijn aan het begin van een brand nog niet actief. Hierdoor kan er nog luchtverplaatsing plaatsvinden en kunnen daarmee vlammen naar buiten ontsnappen
  • De druk in de ruimte varieert. Door zogenaamde overdrukpulsen kunnen daardoor lekvlammen naar buiten komen. Dit zijn vaak maar korte momenten, met beperkte gevolgen.
  • Hoe langer de brand duurt, hoe groter de kans dat de brandbare delen van de constructie verbrand zijn. Hiermee neemt de kans op het doorbreken van vlammen toe. Lekvlammen kondigen in dit geval het eind van de vlamdichtheid aan.

Vlamdichtheid wordt ook op andere manieren bepaald. In de testnorm wordt onder andere een tweetal kalibers voorgeschreven. Een kaliber is een ronde stalen pen met een diameter van 6 en 25mm. Ontstaat er tijdens de brandproef een opening van 25 mm doorsnede, dan is dat het einde van de vlamdichtheid. Dit geldt ook als het kaliber van 6 mm over 15 cm verplaatst kan worden in een ontstane opening.

De wattenproef wordt ook toegepast. Bij een ernstige zwartverkleuring van het oppervlak aan de niet-vuurzijde of een zichtbare gloed wordt deze proef gebruikt. De wattenproef gaat als volgt: Er wordt een stuk watten van 10x10 cm op korte afstand van de kritische plek gehouden. Na 30 seconden bekijkt men of de watten gloeien of branden. Is dat het geval? Dan betekent dit het einde van de vlamdichtheid.

Om een draaiend deel brandwerend te maken hebben we rekening te houden met een factor die bij andere scheidingsconstructies niet voorkomt en dat is het “bewegen”. Hierdoor wordt de oplossing vaak anders en zijn er ook dynamische factoren die een rol spelen bij het al dan niet brandwerend zijn van een deurset. Om de eerste 10 minuten van een brand verlopen altijd hetzelfde. Hoe lang de brand ook duurt, de eerste 10 minuten komen maar 1 keer voor. Om dit te doorstaan heb je een basisniveau nodig wat betreft de deur:

  • Deurdikte
  • Opschuimende materialen
  • Isolatie in de deur

Wil je verder testen op brandwerendheid, dan hoef niet lineair op te waarderen, maar kun je bijvoorbeeld met een deurdiktetoename van 40 naar 54 mm de brandwerendheid verdubbelen van 30 naar 60 minuten. Een dikkere deur kan dus en hogere brandwerendheid hebben. Een deur die 2 uur moet doorstaan hoeft dus niet 4x zo dik te zijn als een deur die een half uur brandwerend is. Is een 60 minuten brandwerende deur 2x zo brandwerend als een 30 minuten deur? Theoretisch gezien ja. Maar: houdt rekening met de totale constructie als het gaat om brandwerendheid!

Heeft u nog vragen?

Brandwerende deuren zijn bij ons op voorraad en daarmee ook snel bezorgd. Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact met ons op.

Lees ook: Brandwerende platen: wat is belangrijk?