Ga naar hoofdinhoud
Multiplex schilderen

Multiplex schilderen

Multiplex schilderen, hoe doe je dat het beste? Multiplex kan op dezelfde manier worden geschilderd als massief hout. Schuren, grondverf aanbrengen en aflakken doet u om het multiplex te beschermen tegen vocht. In dit artikel vindt u de belangrijkste stappen om te volgen voor het bereiken van een mooi eindresultaat.

Schuren en gronden

Voordat onbehandeld multiplex wordt geverfd moet het oppervlak glad, schoon en droog zijn. Zorg dat u vetvlekken of andere vervuiling verwijderd. Voor een optimale hechting en een glad eindresultaat is het noodzakelijk dat u de platen goed schuurt. Schuur met de houtnerf mee en maak het vervolgens stofvrij. Hierna kan een grondlaag worden aangebracht.

Na het aanbrengen van de grondverf moet het multiplex opnieuw worden geschuurd. Rechtopstaande vezels worden hiermee verwijderd van het plaatmateriaal. Door het schuren zorgt u tevens voor een optimale hechting van de verf. Indien nodig kunt u een tweede laag grondverf aanbrengen. De eerste stap in het verven van multiplex kan zo al best de nodige tjd vragen maar is belangrijk voor een goed eindresultaat! Multiplex wit gegrond is al voorzien van een grondverf laag. Hiermee is het niet meer nodig om grondverf aan te brengen en dat scheelt tijd! Er zijn ook multiplexplaten die zijn voorzien van een speciale laag dit direct kan worden afgelakt. Dit noemen we MDO, en is een soort paintlaag. Multiplex wit MDO (Primeplex) kan na licht opschuren direct worden afgelakt. Een bijkomend voordeel van Primeplex platen is u minder verf nodig heeft. Deze platen zijn zeer geschikt voor buiten, bijvoorbeeld voor het maken van boeidelen. Met de juiste verwerking kunt u verzekerd zijn van een strak en duurzaam schilderresultaat.

AdobeStock_157100202.jpeg

Randen multiplex afwerken

Multiplex is samengesteld uit verschillende lagen (fineren). De randen van deze platen zijn kwetsbaar voor intrekkend vocht. Hoe voorkomt u intrekkend vocht in de multiplex stroken/panelen? Dicht de randen goed af met een grondverf, of een randcoating. Randcoating is een hoogvullende sealcompound met kunststof wapening. Hiermee worden de randen van het multiplex goed afgedicht. Dit doet u als voorbereiding voor het schilderen.