Ga naar hoofdinhoud
Gootstukken

Gootstukken

VELUX gootstukken zorgen voor een goede afvoer van regenwater.
Kies uit 2 soorten voor enkelvoudige montage: EDW geprofileerde dakbedekking | EDL vlakke dakbedekking | Koppelgootstukken

VELUX gootstukken

Gaat u een dakraam monteren? VELUX gootstukken zorgen voor zorgen voor een goede aansluiting tussen je dak en het raam en een nette afwerking. Hoe werkt een gootstuk? Regenwater stroomt van de dakbedekking (geprofileerde of vlakke dakbedekking) in het gootstuk. Vervolgens stroomt het naar beneden en wordt het onderaan het dakvenster verder afgevoerd richting de dakgoot. Lees verder voor uitleg over de verschillende soorten of bekijk de montage video. 

Welk gootstuk heeft u nodig?

Het juiste gootstuk is afhankelijk van uw dakbedekking en het soort dakraam. Hieronder staan enkele paketten voor inbouw van nieuwe dakramen (enkelvoudige montage). Tip: Wilt u meerdere dakramen naast of boven elkaar koppelen? Kijk dan bij de VELUX koppelgootstukken.

Gaat u een dakraam vervangen? Kijk dan bij VELUX renovatiegootstukken. Voor 40mm verdiepte inbouw zjn er VELUX gootstukken verdiepte inbouw

Dakbedekking

Type

Pakket inhoud

Geprofileerd (dakpannen 12-120mm)

EDW 0000

Gootstuk voor geprofileeerde dakbedekking

EDW S001

Basic installatiepakket (EDW + BFX waterkerend manchet)

EDW 2000

EDW gootstuk incl. BFX en BDX isolatieframe

EDW S007

Iso+ installatiepakket

EDW 0100

Koperen afwerking

EDW 0300

Zinken afwerking

EDW 0500

Zwart RAL 9005

EDW 0700C1

Oranje/rood

EDW 0700C2

Rood/bruin

Vlakke dakbedekking tot 16mm

EDL 0000

Gootstuk vlakke dakbedekking (bitumen, shingles e.d.)

EDL 2000

Gootstuk set vlakke dakbedekking inclusief BDX en BFX

De gootstuksets EDW en EDJ 2000 worden geleverd inclusief BDX en BFX. Optimale isolatie en een waterdichte aansluiting, nu met 5% extra korting!

Het EDW gootstuk is het meest toegepast bij GGL en GGU tuimelvensters. De VELUX EDW en EDL gootstukken zijn bestemd voor enkelvoudige inbouw van dakramen. Toepasbaar bij daken met een hellingshoek tussen de 15 –90°. Voor een bouwfysisch correcte aansluiting tussen dak en dakraam adviseert VELUX altijd minimaal ook een waterkerend manchet type BFX toe te passen. Als u graag optimale isolatie rondom het dakraam wilt ter voorkomen van vochtophopingen in de dakconstructie kunt u deze ook aanvullen met een isolatieframe 

VELUX gootstukken voor renovatie: EW en EL

VELUX renovatiegootstukken zijn bestemd voor vervanging met behoud van de interieurafwerking.

Voordelen

  • Vervang een oud dakraam eenvoudig met een renovatiegootstuk zonder de interieurafwerking aan te passen.
  • Gebruik het EW gootstuk voor geprofileerde dakbedekking tot 120 mm hoogte. 
  • Gebruik het EL gootstuk voor vlakke dakbedekking tot 16 mm hoogte.
  • Met het geïsoleerde gootstuk EW of EL 6000 brengt u een warm isolatiekader rond het dakraam aan.

Kleuren

Welke kleur heeft een gootstuk? Standaard zijn deze in ombergrijs NCS S 7500-N uitgevoerd. Voor iedere dakbedekking en iedere bouwstijl is er de perfecte oplossing mogelijk. Wilt u een klassieke uitstraling? Een Velux gootstuk is verkrijgbaar in zink en koper. Voor het VELUX classico venster zijn er bijpassende zwarte gootstukken te koop (zwart RAL 9005).  Voor een nog betere integratie in het dak is voor geprofileerde dakbedekking een gekleurde slabbe te bestellen. In welke kleuren? rood en bruin.

Voor gekoppelde montage van dakramen zijn er VELUX koppelgootstukken. U heeft hierbij standaard keuze uit koppelafstanden van 18, 100 of zelfs 250 millimeter.

VELUX dakraam indekken in rieten dak

Gebruik voor het indekken van een VELUX dakraam in een rieten dak het EDW gootstuk. De montage kan op diverse manieren, afhankelijk van de keuze van de rietdekker. Informeer voorafgaand aan de installatie ook bij de rietdekker, indien deze betrokken is. Installatie van een dakraam in een rieten dak kan op diverse manieren worden uitgevoerd. Wanneer u gebruik maakt van een VELUX rolluik of VELUX elektrische buitenzonwering, dan adviseren wij aanvullingsset ZZZ 166 (geplisseerd aluminium op rol) en 2  artikel 913060 (Zijgootverbreding) te gebruiken. 

Let op: Gebruik bij een rieten dak geen zinken gootstukken of lijstwerk!

Contact

Weet u voldoende of heeft u nog vragen? Voor advies kunt u ons een mail sturen. Als u niet weet welk goostuk u nodig heeft helpen wij u graag verder. Gaat u uw dakvenster monteren met VELUX gootstukken?