Ga naar hoofdinhoud
Multiplex opslaan / bewaren? Lees hier enkele tips.

Multiplex opslaan / bewaren? Lees hier enkele tips.

Multiplex opslaan op de bouwplaats is goed mogelijk. Hoe zorg je ervoor dat de platen niet beschadigen of kromtrekken? Zorg er allereerst voor dat de platen op een vlakke ondergrond worden geplaatst. Zorg ook voor voldoende ondersteuning van het multiplex. Hiermee voorkomt u dat de platen kromtrekken. Bewaar de platen bij voorkeur binnen in een droge ruimte zodat er geen vocht bij de platen kan komen. 

Welke andere tips zijn er voor het bewaren? We zetten ze voor u op een rij:

  1. Bewaar het plaatmateriaal in een onverwarmde, droge en geventileerde opslagruimte.
  2. Ondersteun de platen met regels of plaatmateriaal. Houdt hierbij een hart-op-hart afstand van 60cm aan.
  3. De zijkanten van het multiplex recht boven elkaar plaatsen.
  4. Voorkom dat u de platen over elkaar schuift bij het verplaatsen. Anders kan de toplaag beschadigen. Dit geldt vooral voor wit mdo multiplex.
  5. Plaatst u meerdere stapels multiplex op elkaar? Leg de regels dan recht boven elkaar.
  6. Plaats de platen nooit in een vuile of vochtige ondergrond!
  7. Gebruikt u een zeil? Zorg dan voor voldoende ventilatie. Daarmee voorkomt u dat de multiplexplaten vochtig worden door condens.

Lees meer over: Bewerken - Bevestigen - Monteren en ventileren - Afwerken / schilderen

multiplex-opslaan-stapelen-plaatmateriaal.png

Kromtrekken en intrekken van vocht voorkomen

Multiplex is opgebouwd uit meerdere lagen. De fineerlagen zijn kruislings op elkaar gelijmd waardoor er een sterke houten plaat ontstaat die minder snel krom trekt. Bewaart u de platen zonder deze goed te ondersteunen dan loopt u het risico dat de platen doorbuigen. Uiteindelijk kunnen de platen herdoor krom gaat trekken en de fineerlagen beschadigen of loslaten. Dun multiplex bijvoorbeeld dikte 6mm is hier gevoeliger voor dan multiplex 18mm of dikke multiplexplaten zoals deurplaten van 40mm of 54mm. Toch gelden de bovenstaande tips en adviezen ook voor deze platen. Underlayment zoals fins vuren heeft ook meer de neiging om bol te gaan staan dan kwalitatief hoogwaardiger multiplex zoals okoume en populieren.

Ons advies is: Sla multiplex op in een droge ruimte. Droog opslaan van multiplex voorkomt schade aan de fineerlagen en randen. Deze laten namelijk los dat er vocht als er vocht in de randen trekt (delaminatie).

Multiplex: diktes op een rij

Zoekt u een specifieke dikte multiplex? In onderstaand overzicht zetten we de diktes op een rij. Deze diktes hebben wij op voorraad en kunnnen snel worden bezorgd. Klik op een dikte om deze direct te kopen.

Dun

4mm

 6mm

8mm

10mm

Gemiddeld

12mm

15mm

18mm

20mm

Dik

22mm

30mm

40mm

54mm

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog een vraag over het opslaan van multiplex? Neemt u gerust contact met ons op. 

Zie ook: Multiplex verwerken