Gevelbekleding
Deur & kozijn
Nieuws
Klusadvies
HomeHome
Brandwerende platen: wat is belangrijk?

Brandwerende platen: wat is belangrijk?

flatbrand_londen_brandwerende_platen

Wilt u meer weten over brandwerende platen? Brandwerend bouwen of verbouwen is actueel. De flatbrand in Londen riep nog maar eens de vraag op: 'Hoe brandveilig wonen wij?'. Er worden eisen gesteld voor de aannemer. Bijvoorbeeld de eisen van het bouwbesluit. Dit heeft als doel kans te beperken dat als er brand zoals in Granfell tower ontstaat, deze zich niet verder kan ontwikkelen. Ook als klusser wil je graag brandveilig klussen. Brandwerende platen zijn voor u misschien geen harde eis, maar is het wel een wens. waar moet u rekening mee houden bij de verwerking? Welke platen zijn er op het gebied van gipsplaten, gipsvezelplaten of ander brandwerende platen? We geven u graag enkele adviezen en tips.

Soorten brandwerende platen

Brandwerende platen zijn bij ons verkrijgbaar. Wat is de juiste brandwerende plaat? Het hangt af van de toepassing. Zoekt u platen die zijn getest op een bepaalde brandwerendheid? Dit kan belangrijk zijn als het gaat om de eisen die in de bouwplannen zijn gesteld. Soms is alleen brandwerendheid voldoende. Bijvoorbeeld in een renovatieproject. Hier wordt bijvoorbeeld de Pregyfeu onbrandbare gipsplaat veel toegepast. Promat platen zijn bekend als het gaat om brandwerend plaatmateriaal. Tip: Zij hebben een handig online handboek waarin veel informatie te vinden is over promatplaten. Wij hebben twee brandwerende platen in het assortiment. We zetten de verschillen voor u op een rij.

        Promatect 100

        Promatect H

Kenmerken

 • Onbrandbaar
 • Getest in verschillende constructies
 • Gemakkelijk te verwerken
 • Sterk en stabiel
 • Ook voor gebogen constructies
 • Licht van gewicht
 • Onbrandbaar
 • Getest in verschillende constructies
 • Stootvast en sterk
 • Vochtbestendig
 • Makkelijk te betegelen
 • Goed af te werken

Toepassingen

 • Afsluiten van schachten
 • Wanden
 • Plafonds
 • Dak- en wandaansluitingen
 • Stalen kolommen en liggers
 • Open bouwsituaties
 • Wanden
 • Plafonds
 • Dak- en wandaansluitingen

Brandwerende gipsplaten

0100
Promatect H 10mm 250x125cm

Promatect H 10mm 250x125cm

€ 129,12

Levertijd:  1 dag

Promatect type 100 10mm 250x120cm

Promatect type 100 10mm 250x120cm

€ 79,10

Levertijd:  1 dag

Promatect H 12mm 250x125cm

Promatect H 12mm 250x125cm

€ 153,46

Levertijd:  1 dag

Promatect type 100 15mm 250x120cm

Promatect type 100 15mm 250x120cm

€ 118,08

Levertijd:  1 dag

Promatect H 15mm 250x125cm

Promatect H 15mm 250x125cm

€ 191,58

Levertijd:  1 dag

Promatect type 100 12mm 250x120cm

Promatect type 100 12mm 250x120cm

€ 94,60

Levertijd:  1 dag

Brandwerendheid en constructie

Een brandwerende wand of plafond is onderdeel van een woning, gebouw of kantoor. De brandveiligheidsmaatregelen gelden voor het gehele pand. Wat is het doel van brandwerend plaatmateriaal? De draagconstructie van een gebouw is belangrijk. Deze moet goed worden beschermd tegen brand. In de video toont Promat meer over brandwerende bescherming van draagconstructies.

Wanden en plafonds

In een wand of plafond hebben ze als doel om te voorkomen dat de brand verder verspreid. Bij brand betekent dit minder schade, maar nog veel belangrijker misschien is de tijdswinst die het oplevert. Met brandwerende platen vergroot u de veiligheid. Het gebouw kan mogelijk veilig ontruimd kan worden als het nodig is. Een veelgesteldevraag is: Wanneer is een wand of plafond voldoende brandveilig? Belangrijk is dat u let op de constructie. Hoe is de plaat toegepast? U kunt een hoge kwaliteit brandwerende plaat gebruikt hebben, maar: ls de totale constructie ook brandvelig? Dit zijn aspecten om rekening mee te houden als het gaat om een brandwerende wand:

 1. Met welke materialen is de wand opgebouwd? Welke materialen zijn gebruikt?
 2. Welke aansluitingen zijn er andere delen in de constructie?
 3. Zijn zichtbare openingen in de wand zoals ramen en deuren ook brandwerend?
 4. Zijn onzichtbare plaatsen in de wand zoals ventilatiekanalen, schroefgaten en leiding doorvoeren op de juiste wijze afgewerkt?

Bij het toepassen van brandwerende platen is de totale constructie van belang. In het Bouwbesluit zijn de eisen voor brandwerendheid vastgelegd. Er wordt dan over branddoorslag gesproken (WBD of WBDBO). Bekende aanduidingen zijn 30 minuten en 60 minuten brandwerend. Deze vind u ook terug bij brandwerende deuren. Dit eisen voor brandpreventie worden opgenomen in bouwtekeningen. In opdracht van de lokale overheid controleert de brandweer vervolgens of aan alle eisen voor brandveiligheid wordt voldaan. Gebouwen, een ziekenhuis of kantoorpand worden zo is gecontroleerd. Op hun website geeft de brandweer ook veel informatie voor brandpreventie.

Fouten voorkomen

Fouten in de brandwerendheid worden snel gemaakt. Hoe te voorkomen? Pas de juiste constructie toe. Bijvoorbeeld een houten kachel met een afvoerpijp in een houtskelet constructie. In dat geval is het toepassen van een brandwerende plaat onvoldoende. Ook de bevestiging van de pijp in de constructie moet voldoen aan de eisen voor brandwerendheid.

Alternatieve platen

Twee geteste promatplaten zijn nu vergeleken. Welke andere brandwerende platen zijn er? Er zijn brandwerende gipsplaten, brandvertragend MDF, brandvertragend spaanplaat en houtvezelcementplaten. Ook Fermacell Aestuver en Firepanel A1 zijn brandwerende platen. We zetten er enkele op een rij die u direct kunt bestellen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over wat belangrijk is bij brandwerende platen? Neemt u dan contact met ons op. 

Lees ook: Advies over gips en vezelplaten | Brandwerende deuren: wat zegt brandwerendheid? | Brandklasse houten gevelbekleding

Afbouw