Gevelbekleding
Deur & kozijn
Nieuws
Klusadvies
HomeHome
VELUX Dakraam vervangen of renoveren: 4 tips!

VELUX Dakraam vervangen of renoveren: 4 tips!

Een VELUX Dakraam vervangen of renoveren? Renoveren of opknappen kan een goede keuze zijn. Dit is goedkoper en kost minder tijd. Een ouder dakraam vervangen zorgt weer voor meer wooncomfort en bedieningsgemak. Zeker als u kiest voor elektrische dakramen! Wat zijn mogelijkheden? Lees hier 4 tips.

 1. Opknappen
 2. Glas vervangen
 3. Dakraam vervangen
 4. Dakraam elektrisch maken

Tip 1: Dakraam opknappen

Is uw raam verouderd maar nog niet aan vervanging toe? Koop dan een onderhoudset. Vervangen is niet altijd nodig. Speciaal voor het renoveren van een dakraam zijn er onderhoudsets te koop. Deze setjes bevatten lak of witte verf om ur dakraam te schilderen. Zijn er reparatiesets voor GGU dakramen (kunststof) waarmee beschadigingen kunnen worden gerepareerd. Het vervangen van de ventilatiefoam of het smeren van de scharnieren zijn klusjes die u eenvoudig zelf uit kunt voeren. Het voordeel van opknappen?

 • Kostenbesparend
 • Eenvoudig zelf uit te voeren

Opknappen iets voor u? Maak uw keuze:

Onderhoud en reparatie

velux-dakraam-vervangen-of-renoveren.jpg

Tip 2: Nieuw glas plaatsen

VELUX glaselementen zijn losse ruiten waarmee u het glas kunt vervangen. Dit heeft voordelen:

 • Nieuw glas in een dakraam draagt bij aan een hogere isolatiewaarde. 
 • U kunt kiezen voor glas met betere eigenschappen zoals:

Is uw raam lek? Dan is het plaatsen van een nieuwe ruit (IPL) een goede keuze!

VELUX Glaselementen

VELUX onderdelen zoals IPL glaselementen.png

Tip 3: VELUX dakraam vervangen voor nieuw?

Is uw dakraam aan vervanging toe? Bijvoorbeeld door houtrot of slijtage? De beste oplossing is om een compleet nieuw dakvenster te monteren. Speciaal voor renovatie is het een renovatiegootstuk. Met renovatiegootstukken kunt u een nieuw VELUX Dakvenster plaatsen met behoud van de interieurafwerking. Er zijn verschillende soorten voor verschillende toepassingen verkrijgbaar:

 • EW renovatiegootstuk voor geprofileerde dakbedekking (dakpannen etc.)
 • EL gootstuk voor vlakke dakbedekking) 

Hoe werkt een renovatie gootstuk? Het VELUX dakvenster wordt hiermee hoger in het dak worden geplaatst en zo buiten het bereik van de standaard gootstukken vallen. Plaats het frame van het dakvenster op de aftimmering en zet het vast met de meegeleverde beugels. De volledige installatie wordt beschreven in de inbouwinstructie van het gootstuk.

Als uw dakvenster dat vervangen wordt van voor het jaar 2000 is, zal het nieuwe dakvenster dieper in het dak geïnstalleerd worden dan het oude dakvenster. Dit betekent dat de interieurafwerking aan alle kanten 27 mm minder diep gemaakt moet worden. Plaats het frame van het dakvenster op de aftimmering en zet het vast met de montagebeugels. Plaats de standaard gootstukken volgens de standaard procedure. De aftimmering past goed aan de zijkanten, maar het is noodzakelijk om de onder en bovenkant passend te maken. VELUX installatieproducten BDX en BFX kunnen worden gebruikt. Het isolatieframe BDX moet wellicht aan de boven- en onderkant worden aangepast.

Bekijk Renovatiegootstukken | Nieuw dakraam kopen

velux-renovatiegootstuk.png

Tip 4: Dakraam elektrisch maken

Wilt u meer wooncomfort en bedieningsgemak? Upgrade uw handbediende tuimelvenster naar elektrisch. Dit kan met een bedieningsmotor KMG 100. Deze dakraamopener inclusief regensensor is een ombouwset voor de Velux dakvensters GGL en GGU. De juiste motor is afhankelijk van de leeftijd van uw dakraam. Dit zijn de mogelijkheden:

 • KMG 100K voor tuimel dakramen GGL en GGU met K in de maatcodering. Deze ramen zijn geproduceerd na januari 2014. 
 • KMG 100 voor oudere tuimeldakramen GGL en GGU. De zonneenenergie variant is de KSX 100.  
 • VELUX ACTIVE with NETATMO maakt het via de VELUX ACTIVE app en Apple Homekit mogelijk uw VELUX INTEGRA® raamdecoratie te bedienen met een smartphone of stembediening.

Meer over Elektrische bediening.

velux-dakraam-elektrisch-maken.jpg

Vragen over VELUX dakramen en onderhoud?

Heeft u vragen? Neemt u gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Dakramen