Ga je multiplex monteren? Zorg dan voor voldoende ventilatie. Buiten wordt plaatmateriaal blootgesteld aan wind, regen en zonlicht (UV-straling). Hierdoor gelden er extra richtlijnen voor multiplex aan de gevel. Met de juiste aanpak kun je een mooie en duurzame gevel creëren.
Multiplex is een houtproduct en kan werken (krimpen en uitzetten). Houd daarom voldoende ruimte tussen de platen om deze werking op te vangen. Dit doe je door dilatatievoegen aan te brengen.
Monteer multiplex altijd zo dat er ventilatie mogelijk is. Gebruik een regelwerk achter de platen om voldoende luchtcirculatie te garanderen. Idealiter plaats je het regelwerk verticaal. Kan dat niet? Kies dan voor een dubbel regelwerk: eerst verticaal achterhout en daarbovenop horizontale regels.
Daarnaast is ventilatie aan zowel de boven- als onderzijde van het geveldeel essentieel. Houd altijd een tussenruimte van 10 mm aan tussen de platen en bij aansluitingen met andere bouwdelen, zoals kozijnen. Dit zorgt niet alleen voor voldoende speling, maar maakt ook onderhoud aan de randen makkelijker.
Om multiplex goed te beschermen, moeten de randen op de juiste manier geschuurd en afgeschuind worden. Dit zorgt voor een betere hechting van verf en voorkomt dat vocht in de plaat trekt. Wanneer vocht binnendringt, kunnen de lagen van de multiplexplaat loslaten (delamineren).
Wil je delamineren voorkomen? Gebruik dan een randcoating (ook wel randsealer of kantensealer genoemd). Deze sealer vult en beschermt de randen van het multiplex. Na het aanbrengen van de randcoating kun je de plaat afwerken met een verfsysteem naar keuze.
Multiplex kan worden afgewerkt met verf of beits. Raadpleeg altijd de voorschriften van het verfsysteem dat je gebruikt.
Heb je nog vragen over het monteren van multiplex? Neem gerust contact met ons op.