Ga naar hoofdinhoud
Houten deurkozijnen

Houten deurkozijnen

Houten deurkozijnen

Houten deurkozijnen zijn als set te koop. Dit heten ook wel inmetselkozijnen of montagekozijnen. Ze worden tijdens het plaatsen van een wand ingebouwd. Het deurkozijn wordt vooraf op een onafgewerkte vloer gesteld. De stijlen van het kozijn worden door middel van een voorgefreesde pen gat verbinding aan de bovendorpel bevestigt. De bovendorpel is reeds bewerkt zodat het kozijn eenvoudig op een standaard deurbreedte afgesteld kan worden. Een houten nastelkozijn is zowel voor links als rechts draaiende deuren te gebruiken. Na het stellen van het kozijn kunt u de deur afhangen. 

Lees meer over:

Kozijnen - Stalen deurkozijnenKozijnen maken

Houten deurkozijnen

Soorten en afmetingen

Deurkozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten maten. Zoekt u opdek of stomp? En: welke kozijnmaat heeft u nodig? Bekende maten zijn 54x90mm, 54x114mm, 56x90mm en 56x115mm. Het kozijn is leverbaar in standaard hoogtes van 231,5cm, 211,5cm en 201,5cm. In onderstaande tabel vindt u de mogelijkheden. Deze kozijnen zijn op voorraad en dus snel bezorgd. In de afbeelding hier naast ziet u een dwarsdoorsnede van onze houten deurkozijnen. Dit kan handig zijn zodat u kunt zien of u het juiste kozijn koopt.

Soort

Maat

Hoogte

Stomp

56x90mm

231,5cm

211,5cm

201,5cm

56x115mm

Opdek

54x90mm

231,5cm

211,5cm

201,5cm

54x114mm

Houten kozijnen dwarsdoorsneede

Verschil tussen stomp en opdek

Wat is het verschil tussen stomp of opdek kozijnen? Een stomp kozijn is bestemd voor een stompe deur. De deur valt hierbij tussen het kozijn. Een stompe deur wordt afgehangen met scharnieren. Een opdekkozijn wordt altijd gecombineerd met een opdekdeur. Hierbij valt de deur deels tussen het kozijn en deels op het kozijn. Een opdekdeur is zo gemaakt dat de rand van de deur over het kozijn valt. Hierdoor is er geen kier zichtbaar tussen het kozijn en de deur. Een opdekdeur wordt gemonteerd met paumelles. Is er een voordeel van opdek ten opzichte van stomp? Opdekdeuren zijn gemakkelijk te plaatsen. De afbeeldingen laten het verschil zien tussen stomp of opdek kozijnen:

Houten kozijnen stomp

Houten kozijnen opdek

Afwerken

Voor het afwerken van een kozijn De kier tussen het kozijn en de wand werkt u af met een houten koplat. Koplatten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en modellen. Model B schuin en Model E recht zijn bekende modellen. Verkrijgbaar in afmeting 12x45mm, 12x68mm en 12x70mm (brede koplat).

Koplatten kopen

Onderhoud

Vraagt een houten deurkozijn meer onderhoud dan een kunststof- of stalen deurkozijn? Dit is deels waar. Houten kozijnen moeten worden geschilderd. Dit onderhoud is periodiek nodig om te voorkomen dat vocht en weersinvloeden het hout aantasten. Kunststof en stalen kozijnen moeten echter ook met enige regelmaat worden gereinigd. Doet u dit niet of te weinig dan zal zich steeds mee vuil hechten aan de kozijnen waardoor deze minder mooi worden. Voor houten kozijnen geldt dat als u deze regelmatig onderhoud pleegt deze een lange levensduur hebben. Houdt u het schilderwerk bij, dan valt de hoeveelheid werk ook mee! 

Voor het reinigen van kozijnen zijn er diverse schoonmaakmiddelen te gebruiken. Een veelgebrukte verfreiniger is St Marc Express. Hiermee is het schoonmaken van houten en kunstof kozijnen prima uit te voeren.

Deur kozijn set

Er zijn ook complete deur kozijn sets verkrijgbaar. Deze set bestaat uit een binnendeurkozijn waarin een stompe binnendeur is afgehangen. Deze set is compleet met scharnieren. De deur is reeds voorzien van een slotboring. Het voordeel van een deurkozijnset is dat u deze alleen maar in de wand hoeft te monteren. Waterpas stellen, vastzetten en klaar! Wilt u meer weten over deuren met kozijn? Kijk dan bij onze deur kozijn set.

Heeft u nog vragen?

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op voor al uw vragen over houten deurkozijnen.