Gevelbekleding
Deur & kozijn
Nieuws
Klusadvies
Multiplex monteren? Tips en adviezen!

Multiplex monteren? Tips en adviezen!

Multiplex monteren

Gaat u multiplex monteren? Bij de montage van multiplex is het belangrijk om rekening te houden met voldoende ventilatie. Buiten wordt plaatmateriaal blootgesteld aan wind, regen en zonlicht (UV-straling). Vanwege deze belasting gelden voor de toepassing van plaatmateriaal aan de gevel aanvullende richtlijnen. Hiermee is het mogelijk een mooie gevel te maken met een lange levensduur.

Multiplex is een houtproduct en kan werken (krimpen en uitzetten). Houdt bij montage daarom voldoende ruimte tussen de platen om de werking op te vangen (dilatatievoegen). Breng de multiplex platen altijd zo aan dat er ventilatie kan plaatsvinden. Maak een regelwerk achter de platen zodat er voldoende ruimte is voor ventilatie. Breng regelwerk verticaal aan; gebruik wanneer dit niet kan een dubbel regelwerk van verticaal achterhout met daarop horizontaal regelwerk. Zorg voor voldoende ventilatie aan boven èn onderzijde van het geveldeel. Zorg altijd voor een tussenruimte tussen de platen van 10 mm. Dit geldt ook voor de aansluiting met andere bouwdelen, bijvoorbeeld kozijnen. Door deze dilatatie kunnen de randen eenvoudig worden onderhouden en hebben de platen ruimte om iets te werken.

Lees meer over: Opslag - Bewerken - Bevestigen - Afwerken / schilderen

Wilt u meer weten over ventilatie bij plaatmateriaal? Bekijk de instructiefilm met advies over ventilatie.

plaatmateriaal_de_juiste_ruimt_voor_werking_dilatatie.png

Afwerken van multiplex

De kanten van multiplex dienen op de juiste wijze geschuurd en afgeschuind te worden. Afschuinen van multiplex is belangrijk voor een goede hechting van verf. Als verf niet goed hecht kan er vocht in de multiplexplaat trekken. Hierdoor kunnen de lagen van de multiplexplaat los laten (delamineren).

Wilt u delamineren voorkomen? Gebruik een randcoating om de randen van multiplex af te werken. Randcoating wordt ook wel randsealer of kantensealer genoemd. Deze vullende sealer zorgt ervoor dat de randen van het multiplex goed worden afgedicht. Vervolgens kunt u de plaat afwerken met het door u gewenste verfsysteem.

Multiplex kan worden afgewerkt met verf of beits. Raadpleeg altijd de voorschriften van het verfsysteem dat u gebruikt.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog een vraag over het monteren van multiplex? Neemt u gerust contact met ons op. 

Zie ook: Multiplex verwerken