Ga naar hoofdinhoud
Multiplex verwerken: wat is belangrijk?

Multiplex verwerken: wat is belangrijk?

afbeelding multiplex verwerken

Multiplex verwerken: wat is belangrijk?

Multiplex is een veelzijdig en makkelijk te verwerken plaatmateriaal. Wilt u een goed eindresultaat bereiken? De juiste montage en afwerking is belangrijk! Houdt rekening met enkele tips en adviezen over multiplex.

Multiplex kan het beste droog en vlak worden opgeslagen. Het bewerken van multiplexplaten gaat het beste met scherp gereedschap. Het laat zich goed zagen met de cirkelzaag en fresen met de bovenfrees. Om indringen van vocht te voorkomen is ons advies om de randen te behandelen met randcoating en deze te schilderen. Multiplex kan worden bevestigd met schroeven, nagels en spijkers, of worden verlijmd. Hout moet ventileren. Belangrijk is daarom om te zorgen voor voldoende ventilatie als u multiplexplaten monteert! Dit zijn allereerst enkele snelle tips voor het verwerken.

Multiplex: diktes op een rij

Zoekt u een specifieke dikte multiplex? In onderstaand overzicht zetten we de diktes op een rij. Deze diktes hebben wij op voorraad en kunnnen snel worden bezorgd. Klik op een dikte om deze direct te kopen.

Dun

4mm

 6mm

8mm

10mm

Gemiddeld

12mm

15mm

18mm

20mm

Dik

22mm

30mm

40mm

54mm

Algemene informatie

Multiplexplaten zijn opgebouwd uit meerdere lagen. Een plaat mag multiplex worden genoemd als deze is samengesteld uit tenminste 5 fineerlagen. De dekfineren van de platen worden vaak gemaakt van okoume, populieren en berken. Ook andere houtsoorten worden gebruikt.

De lagen zijn kruislings op elkaar gelijmd waardoor er een sterke houten plaat ontstaat die minder snel krom trekt. In de regel kan worden gezegd dat hoe meer fineerlagen een plaat heeft, hoe minder kans er is op kromtrekken. ⁠Multiplex met een dikte van 18mm is dus sterker dan dikte 6mm. Er is watervast multiplex (vaak aangeduide met WBP) en platen voor binnen (populieren multiplex interieur). Triplex wordt vaak als benaming gehanteerd voor dunnere multiplexplaten van 3 lagen. Er zijn ook buigbare multiplexplaten, ook wel bekend als buigtriplex met langsfineer of dwarsfineer. Buigtriplex is niet vochtbestendig!

Bekijk meer advies over multiplex